Pàgines

dissabte, 12 d’octubre del 2019

Una obra de Josep M. Nuet Martí a la vall de Núria


Avui presentem una obra de Josep M. Nuet Martí que esta situada en un indret molt concorregut de la vall de Núria.
Es tracta de l'actual creu d'en Riba, situada en un collet a tocar del cim del Roc de l'Estany, que tanca el pla de Núria pel sud.
És una creu, tal com es veu a la fotografia, senzilla però amb una ornamentació i un rosetó amb l'anagrama de Maria.

L'actual creu d'en Riba obra de Josep M. Nuet Martí
[Foto: ©Arxiu Nuet Badia]

Aquest és un punt obligat de pas dels que recorren el camí de les gorges de Núria cap a Queralbs o els que van a la collada de Fontalba.
La creu la varen encarregar i sufragar el Amics de Núria.

La creu d'en Riba amb una excursionista
que recorre el camí de les gorges de Núria
[Foto: © Arxiu Nuet Badia]

Va ser inaugurada l'any 1998 i es manté en perfectes condicions només mantenint-la pintada. Es feta de ferro forjat pel ferrer Marià Liarte de Sarrià, que treballava molt bé. La construcció esta feta amb un fonament fondo, perquè el glaç no l'aixequi, i la columna de pedra té per ànima un carril del cremallera. La creu està connectada amb el carril, de manera que si caigués un llamp el carril faria de parallamps.
L'aspecte de la creu és d'esveltesa i les dimensions van ser estudiades sobre el terreny, simulant amb capses de cartró la columna de pedra, per veure visualment els volums en aquell paisatge tan gran i obert.
Aquesta creu substitueix l'autèntica creu d'en Riba que es trobava en el fons de la vall, prop de l'actual resclosa. La construcció del cremallera va alterar el camí antic i es va construir el camí que s'enfila al costat del Roc de l'Estany.